Eftertanke och lite trams

Egentligen skulle jag väl skriva något riktigt djupsinnigt och klokt så här på årets sista timmar, men det har ju varit mest trams jag skrivit hittills så jag fortsätter väl att babbla på som vanligt.

Om en stund ska jag hem till P och S och fira in det nya året med dom, vi ska äta lite gott, dricka rosa bubbelsaft, titta på fyrverkerier och skrika gott nytt år till alla vi känner klockan 12.
Det här året har varit ett bra år. Inte ett av mina bästa, men helt ok.
Jag har jobbat alldeles för mycket, men blivit bättre på att säga nej.
Jag har försökt vara en bra och pedagogisk mamma, misslyckas kapitalt ibland men gör rätt bra ifrån mig andra gånger. Jag har världens bästa vänner och jag ska göra mitt bästa för att vara en lika bra vän tillbaka.
Kärleken blev inte alls vad jag hade hoppats på, men blir saker och ting någonsin det...?
Livet blir nästan aldrig vad man tänkt sig, men man fattar med tiden att det kan bli ganska fantastiskt ändå.

Gott Nytt År kära vänner


Dom Stora Frågorna...

Det är ju nu man  ska passa på att börja leva det där sunda livet som man alltid säger att man inte har tid med annars, för det är ju nu man har tid att laga riktig mat och gå långa promenader.
Men av någon anledning så är det istället dom här perioderna man kollar på flest filmer och följer allt på tv slaviskt...
Varför är det så...?

Jag och N var kvar sist på jobbet idag, som alltid dagen före helg. När alla andra kompar ut lite tidigare, då måste vi två alltid "bara göra klart" något, och så drar det ut på tiden och vi kommer inte därifrån förän framåt kvällen...
Hur kommer det sig...?

Jag köpte presentkort åt lillasyster härom dagen och pengarna för det har fortfarande inte dragits från kontot....
Hur kan det bli så....?

Tonåringar som har lov kan fullständigt vända på dygnet och leva vampyrliv i veckor utan att må dåligt, medans jag skulle bli jättesjuk om jag sov till 17-tiden varje dag och var uppe till 6-tiden på morgonen....
?????

Undrande A...


4 kg på 4 veckor....

Kom i form på fyra veckor

Vecka 1: UPPVÄRMNING

Första veckan testar du gå-tekniken, rekar bra slingor och värmer upp pulsen. Känn efter vilken form du är i. Du ska inte alls ta ut dig, sluta när du fortfarande känner dig stark. Det är tricket. Nio av tio har för bråttom och kör stenhårt innan konditionen kommit igång. Upplevelsen blir negativ och motivationen faller platt."

Pass: 5-7. Börja med ett eller två 20-minuterspass. Varje dag lägger du på 10 minuter för att sista passet gå raskt 60 minuter.

Mål: Att gå 60 minuter sista passet.


Vecka 2: ACCELERERA

Öka tempot. Den riktiga träningen börjar nu. Gå med tydligt fokus. Du ska bli trött, men inte alls svimfärdig."

Pass: 5-7. Försök komma lite längre varje dag på en timme. Håll dig minst i pulszon 2. (Se nästa uppslag.) Prova gärna att göra ett set utfallssteg, grod- och sicksackhopp i slutet av veckan. Gör 5 av vardera någonstans längs med vägen.

Mål: Att gå så långt som möjligt på 60 minuter, gärna 5-6 kilometer.


Vecka 3: POWER I GÅNGEN

Nu är ångan uppe! Arbeta hårt med armarna, du ska känna dig ordentligt trött efterråt."

Pass: 6-7. Tredje veckan går du hela timmen i maxfart! Lägg in minst ett set med utfallssteg, grod- och sicksackhopp längs med vägen. Börja med 5-10 hopp av varje sort. Lägg på antingen antal set eller antal hopp varje dag. Men känn efter. Du ska orka powergå hela vägen.

Mål: Att gå i maxfart 60 minuter. Håll minst pulszon 3.


Vecka 4: SPURT!

Sista rycket! Maxa allt du har! Det ska svida i benen när du kommer i mål."

Pass: 7! Fortsätt som förra veckan - men ge allt. Har du energi kvar när du kommer fram - då har du inte tagit i ordenligt. Gå upp och ner för alla backar och trappor du ser. Hoppa groda! Ändå inte matt? Lägg på mer tid.

Mål: Att våga ta ut dig! Kör stenhårt!

Källa:   http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article3151052.ab


Slutspurt 2008...

Första jobbdagen på över en vecka och jag kan räkna upp en massa ställen jag hellre hade tillbringat dagen....
Direkt efter jobbet så åkte vi hem till mor och far och käkade lite julmat (som omväxling.... ) och umgicks med lite föräldrar,sykon och kusiner ett par timmar. Fantastiskt skönt och trivsamt!
Jag sov inte vidare värst i natt som var och jag har haft problem att hålla mig vaken stundtals idag, så det var faktiskt nödvändigt att ta en lunch på stan med lite panpizza idag, men imorgon ska jag börja mitt nya liv, jag lovar!

Nu ser jag fram emot 2009.
Första dagen på nya året ska jag tillbringa med F och vi ska dela på en flaska rött och diskutera mintkyssar,
han tar med sig mintpastiller och jag får väl se till att misteln hänger där den ska.... ;-)

Smu Gnut kära vänner!
♥♥♥

Love

A bell is not a bell
until someone rings it,
a song is not a song
until someone sings it.

Love wasn't put
in the heart to stay,
for love isn't love
'til you give it away.

- Chanh Kha -





Träna var det ja....

Jag har världens sämsta karaktär!

Här sitter jag och försöker hitta lite bra träningsmusik att ha i öronen på mina lååånga och mååånga skogspromenader, men jag hittar så mycket roligt på you tube så det enda hos mig som får någon som helst träning är skrattmusklerna....
Igår tog jag med alla ungarna hem till M & P ett par timmar på eftermiddagen. Dom har inrett ett lek- och träningsrum i källaren och från och med nyår ska det tränas där säger M. Jag undrar om jag skulle kunna ta med mig min orbitrek och ställa brevid deras maskiner, det går ju mycket bättre att träna i trevligt sällskap. Om inte annat så är det trevligare med sällskap till fikat om man inte orkar träna så mycket som man hade tänkt... :-)

Jag har hittat en massa bra musik som jag skulle kunna fylla mp3´n med till mina mååånga och lååånga promenader, 
men jag tror att det vore mer effektivt med någon som kom hit och kastade ut mig i skogen varje dag så jag blev tvungen att gå för att över huvud taget ta mig hem.

The Proclaimers


Barn

Lilla J har en kompis som sover över här inatt och just nu sitter dom och diskuterar vilken film dom ska titta på,
och huruvida dom ska börja med godiset eller chipspåsen.
Vilken skillnad mot när sönerna var nio och hade kompisar här som övernattade!
Dom började alltid med att trycka i sig allt godis på en gång, och det som inte fick plats i magarna ströddes ut över hela huset och kilades ner under soffdynorna istället. Före midnatt var det alldrig fråga om att det skulle tittas på film, då skulle det lekas zombies på vinden eller rymdattack i trädgården. Helst skulle allt som yttrades överskrida den övre decibelgränsen för vad som är tillåtet i svensk industri, och minst en gång under kvällen fick jag avvärja ett mindre krig.
Men dom hade alltid väldigt roligt, precis som tjejerna.

Det är mycket som är annorluda nu när alla tre börjar bli äldre. Jag tänker inte säga "Små barn - små bekymmer, stora barn - stora bekymmer", för det är inte alltid sant. Mycket blir lättare också.
Det som var jobbigast när dom var små var att dom krävde så mycket av min tid och uppmärksamhet, och det menar jag inte på något gnälligt sätt, det är ju klart att små barn ska ha en färälders odelade omsorg och uppmärksamhet, det är ju bara som det ska. Men den förälder som inte blir trött av det, den existerar nog inte!
Men hur märkligt det än låter så är det lika jobbigt och krävande med motsatsen.
Dom blir äldre och behöver inte min tid lika mycket som förr, och det är med rätt kluvna känslor man inser det.
Ibland är det otroligt befriande att upptäcka att jag har mer tid med mig själv och inte behöver vara på pass hela tiden.
Ibland är insikten om att dom blir mer och mer självständiga lika skön som en spark i magen.

Äldste sonen är på stan med kompisarna ikväll, och tackade vänligt men bestämt nej när jag erbjöd mig att hämta honom senare. Mellan-J sover över hos en kompis och tycker det är onödigt att jag ringer och säger god natt under kvällen.
Dom håller på att förvandlas till vuxna, självständiga unga män, och jag är fantastiskt stolt över dom!
Samtidigt som jag saknar mina småpojkar lite....


Hjälp!

Okej, jag behöver hjälp här.....
Nyttig mat!?
Jag som inte ens tycker om att laga skräpmat....
Om det är någon som har bra recept, kan jag få dom?
jag äter det mesta och är inte allergisk, jag har bara ett krav;
det ska gå att tillaga på mindre än 45 minuter.

För övrigt är jag taggad som fan,
kan jag hålla upp med snusandet i två månader
så kan jag nog sluta äta godis också!

Försoffad

Det här är nog årets lataste dag tror jag. Förutom en fika med syskon och syskonbarn i förmiddags och en sväng till ica för att handla lite annat än julmat, så har vi mest legat på soffan jag och ungarna och tittat på film.
Alldeles nyss kom jag på att jag kokade en kanna kaffe för en timma sen, och hade det inte varit för tanken på nästan nykokt kaffe så hade jag aldrig orkat flytta mig från soffan och hit till datorn...

Hade jag haft pengar (och energi....) så hade jag varit på rean idag och köpt mig en microvågsugn och en platt-tv, men jag får lov att värma maten på spisen och titta på skit-tv i 20-tums-format ett tag till för jag vann inget på bingolotto-julkalendrarna och jag lär inte snubbla över några oväntade rikedommar den närmaste tiden.

Och jag behöver inte analysera detta faktum nån längre stund för att konstatera att det är något bra.
Jag behöver verkligen ingen mer skräpmat och jag måste börja röra på mig. I somras så funkade det ju faktiskt att springa bort fyra kilo på fyra veckor, så jag ska göra ett försök igen.



Imorgon börjar mitt nya liv! :-)


Skitig bil...

Jag behöver tvätta bilen, är det någon som vet var jag kan få tag på grabbarna nedan?



Eller någon som har lust att komma och hjälpa mig? ;-)


Dagen efter...

För mig har inte alkohol någon given plats i julfirandet. Jag dricker gärna både vin, öl och snaps, men det måste inte nödvändigtvis vara på julafton eller dagarna därikring. När man pratar förväntan och julstämning i olika sammanhang så nämns ofta julsnapsen, ägglikören och glöggen som måsten i den här högtiden som vi samtidigt så vackert beskriver som barnens, och det där har jag undrat över lite.
Alkoholen är inte bara ett problem när det leder till slagsmål och misshandel, enligt min mening. Många människor, däribland jag, blir rätt högljudd av alkohol och tenderar att leverera överinformation som inte alls är tänkt för barn att höra, och då är det också ett problem.
Så för min del är det vita jular som gäller så länge mina barn är barn.

Gårdagen tillbringades med mina bröder, svägerskor och världens charmigaste syskonbarn. Mycket mat, godis, förväntan, julklappar och nästan ingen alkohol, och idag har det inte rört på sig onödigt mycket här hemma....
Man har ju byggt upp den här förväntan i flera veckor så det är ju inte konstigt att luften litegrann går ur en när man inte längre har något som ska förberedas, kokas eller dekoreras....

Som att vara lite behagligt bakfull, fast utan huvudvärken och smaken av kattskit i munnen... :-)


Jamen dåså... :-D

Det är alltid mer kvar att göra än man tror, men nu börjar jag nog ha rott julförberedelserna iland det här året också.
Det finns säkert nån estet nånstans som skulle kalla vår gran kitchig eller fullplottrad, kolan hade kunat vara lite fastare, janssons frestelsen lite mer smakrik och naturligtvis skulle vi ju ha haft en massa snö, men vafan,
Kicki Danielsson sjunger i köket och julstämningen är på topp!
En ♥♥♥♥♥ skulle jag vilja säga!



Mellan-J undrade förut om han skulle hänga upp sin julstrumpa, och jag svarade att jag hade ingen aning om var tomten har tänkt dumpa av paketen i år, men det kunde ju inte skada att hänga upp den.
Alldeles nyss ropade han;
"Mamma, jag hoppas T O M T E N  vet att jag hängde strumpan P Å  D Ö R R H A N D T A G E T  P Å  M I T T  R U M  nu..."
Jadå lille vän, "tomten" har noterat... :-)



Morgonstund har guld...



Fick syn på himlen när jag pratade med brorsan i telefon för en stund sedan,
den var ännu mer mer guldlysande då men det tog en stund innan jag hittade kameran så det hann ljusna under tiden.

Men håll med om att det är vackert...?

Prinsessor och dammråttor

Ja, det blev rätt häftigt grabbarnas borg. Vad säger du kusin, ska vi ta varsitt torn och bo i, jag vill också bli prinsessa! :-)



Det har gått i rätt skön slow motion idag det mesta, och jag har hunnit långt ifrån allt jag hade tänkt mig,
men Christer Sjögren sjunger i cd-spelaren och det doftar hyacint i vardagsrummet så det gör ingenting!
Jag säger som L, det blir liksom jul ändå.... vare sig man är klar eller inte.

Vi hann inte med några mintkyssar, men kola och marsipangodis kan vi bjuda på om vi får besök dom närmaste dagarna.
(Mintkyssar går väl att ordna också om det skulle vara så... ;-))

Jag ska ta tag i kriget mot dammråttorna nu ikväll, jag städar bäst vid den här tiden på dygnet, och imorgon blir det mathandling och julgran.

Sov gott alla och dröm om tomtar och gnistersnö!

Konstverk



Inte illa för att vara första gången! :-)



Och grabbarnas kreation är under skapande en stund till.....

Älgkött och lycklig mat

Alldeles nyss kom min mamma och ringde på dörren, hon hade några kilo älgfärs att lämna här innan dom drar norrut över julhelgen. Jag känner mig alltid så rik när jag får fylla frysen med kött eller nybakat bröd.

Jag har flera gånger blivit tipsad om en gårdsbutik där man kan köpa både kött och annat, och jag vet egentligen inte varför jag aldrig varit där, det är inte alls långt bort.
Visst är det väl så att kotletterna skulle smaka bättre om jag visste att dom kom från glada grisar i grannskapet, och det skulle vara roligare att steka pannkaka om äggen kom från höns som lever i frihet och inte trängs 19 st/m2, eller vad EU´s standard ligger på nu.
Anledningen till att jag tycker det är lite halvtråkigt att laga mat är väl egentligen inte alls politisk,
men jag är ganska övertygad om att glad mat smakar bättre, och dessutom är roligare att tillaga.

Så vad kan smaka bättre än köttet från en älg som har levt i Jämtlands vackra skogar i hela sitt liv...? :-)

   

Fjärde ljuset

Kloka ord från gårdagens politiska diskussioner;

Om du inte är röd som ung har du inget hjärta,
och om du inte är blå som gammal har du inget förstånd....

Själv kommer jag nog förbli mer röd än blå, men jag tror ändå det ligger något i dom orden.

*

Nu står pepparkaksdegen i kylen och vilar upp sig tills imorgon när det ska grejas pepparkakshus,
- kom på nu att jag behöver köpa mer florsocker och nonstop.
Fick ett recept på kola utav P idag så det står också på schemat.
Marsipangodis är en lång tradition som vi jobbar hårt på att hålla vid liv, jag och ungarna. Det skapas grisar och annat i kopiösa mängder som doppas i choklad eller dekoreras med nötter och silverkulor.
Sen är det bara jag som äter av dom och resten står och torkar på ett fat...
Vi ska försöka hinna med att köpa julgran och klä den på kvällen och fixa janssons frestelse och julskinka också imorgon.
Och jag ser fram emot alltihopa! :-D

*

Glömde tända tredje ljuset förra Söndagen så här kommer alla fyra ljusen istället.



Sov gott kära vänner, det ska jag göra!
XX


Söndag

Sitter här med en kaffekopp och väntar på att mina älsklingar ska komma hem. Jag har precis slagit in alla julklapparna och gömt unan dom tills det är dags att lägga dom under granen.

Glöggfesten igår var fantastiskt trevlig, som alltid med underbara människor.
Kom hem halv åtta i morse och sen har jag sovit bort större delen av dagen, kan inte påstå att jag känner mig sådär jättepigg idag, men det är en rätt skön trötthet.

Nu är det snart dags för fikaträff / födelsedagskalas / lottskrapning och det ser jag fram emot!

Bestyr

Nu ligger julklapparna i högar på köksbordet och ska bara slås in och gömmas tills julgranen är på plats. Tog en shoppingdag med I och K i grannstaden idag och handlade färdigt det sista. Nästan i alla fall, det blir nån liten småsak till innan jag är helt klar.
Nu har jag bara dom där roliga bestyren kvar, som inte kostar så mycket pengar... Julgran, pepparkakshus och julgodis.

Jag handlade glögg också, för ikväll är det glöggfest! :-D


Vilka lyckopiller... :-D


Barnledig

Jag kom alldeles nyss hem från jobbet och nu är det sådär jobbigt tyst igen. Det är ju precis det här jag önskar mig när alla ungarna lever rövare som värst, men det är jäkligt överskattat med lugn och ro faktiskt...

Fast jag behöver lite lugn och ro nu, ska slå in lite klappar och göra en pepparkaksdeg, för på Måndag blir det julgran och pepparkakshus!

Alla som läser önskar jag en skön helg med massor av kramar!!


Mitt underbara kaos



Imorgon eftermiddag börjar mitt jullov, och nu räknar jag timmarna.
Det har varit en sån där kaotisk dag på jobbet igen med arbetsuppgifter så otroligt varierande att jag ibland undrar vad det är jag gör egentligen... Jag köper verktyg, reservdelar och arbetskläder för ett par hundra tusen varje dag, jag packar och emballerar gods och lastar och lossar lastbilar, jag fördelar arbete och håller i gruppmöten och jag pratar massor i telefon.
Och jag skrattar vansinningt mycket.

*


Jag hörde tonåringarna prata när dom spelade guitarhero förut, och dom tycker att jag är en morsa som äger! :-)
Min egen A kunde väl hålla med om att jag var rätt ok, men hans kompisar tycker att jag lagar god mat, är generös och har grym musiksmak, och jag har inte ens vett att skämmas över att jag tjuvlyssnade, så glad blev jag!

*

Idag ligger julstämningen på ♥♥♥♥, trots jobbet och snöbristen.
Vad en kakelugn med några värmeljus och lite klappar kan göra...... ;-)

Trött

Egentligen är jag för trött för att skriva, det blir bara osammanhängande pladder och felstavningar om jag försöker mig på något längre inlägg ikväll, så jag ska bespara oss det.

Jag har tillbringat drygt tio timmar på jobbet idag och har lite ont i ryggen, längtar hysteriskt mycket efter att vara ledig några dagar!

På Lördag åker jag och I till grannstaden för att handla dom sista julklapparna, och sen är det äntligen helg på riktigt! Många sköna sovmornar!
Längtar!

Gråtfilm...

Nu sitter min känslige mellanson och tittar på Titanic och jag får kontinuerliga rapporter;
"Nu står dom framme i båten och sjunger My Heart Will Go On..."
"Nu blir dom jagade av puckot..."
"Shit mamma, nu krockade dom med isberget..."
Han har sett filmen förut och älskar den, men han vill gärna ha sällskap när han ser den, och han skulle självfallet hellre dööö än att erkänna för kompisarna att det är en av hans favvofilmer...
Jag ska strax gå och sätta mig och titta färdigt på filmen tillsammans med honom, men egentligen skulle jag helst slippa för jag gråter som besatt när jag ser den.
Jag tycker den är hemsk, och det gör egentligen mellan-J också, men jag antar att vi har något slags gråtbehov som gör att vi bara måste se den...

Sov gott kära vänner!
XX

Inte blind, bara ointresserad

Idag vill jag börja med att klargöra en sak.
Om jag inte hälsar på folk jag möter när jag är ute och kör bil så beror inte det på att jag är helt blind och inte ser trafiken, det betyder att jag inte ser, eller fullständigt struntar i vem som sitter i bilen jag möter!
Nästan varje dag får jag höra: "Du ser ju ingenting när du är ute och kör" eller "Hallå, är du blind eller...??"
Nej, jag är inte blind, jag ser alla bilar, bussar och andra fordon jättetydligt, och det är allt jag behöver se!
Jag tittar aldrig efter vem som sitter bakom ratten.
Och det har aldrig fallit mig in att memorera vilken typ av bil människor kör omkring i heller, jag är inte intresserad. "Nämen titta där kommer Gunnar i sin Toyota Corolla!" eller "Hej på dig Eva i Renault Meganen..."
Jag ser bilar när jag är ute och kör. Och cyklister, fotgängare och andra trafikanter.
Människor kan jag titta på när jag är ute och går!

:-)

Inte helt lätt...

Jag har växt upp med bara bröder,
jag gör mitt bästa för att uppfostra söner,
och det är övervägande män jag tillbringar mina arbetsdagar tillsammans med.
Men jag är ledsen grabbar,
jag pratar inte erat språk....

Ni är inte helt lätta att förstå er på,
även om man läser manualen rakt upp och ner
utan att se mellan raderna.
Jag hör bara det ni säger, ingenting annat,
och jag förstår ändå inte vad ni menar...

Kommer vara mätt i flera dagar...

Julbordet igår var fantastiskt och vi tryckte i oss kopiösa mängder mat och andra godsaker.
Det är nästan så jag får dåligt samvete när jag tänker på det, att uppskattningsvis femtio personer delade på tillräckligt mycket mat för att mätta en mindre by i ett fattigt land någonstans.
Men ska man hålla på att tänka så kommer man snart att bli galen. Jag råder inte bot på världssvälten genom att låta bli att äta, men man behöver kanske en tankeställare då och då....

Det bästa med hela kvällen var dock inte maten, även om den var näst intill oslagbar, utan det faktum att vi var samlade allihopa i vår stora familj. Det händer nog bara den här enda dagen på året, och även om ingen bor längre bort än att man kan hälsa på varandra när som helst, så är det skönt att träffa allihopa samtidigt.

Nu har jag planterat julgrupper och hängt upp misteln, och bara jag kommer iväg och kan greja dom sista julklapparna så kan det bli julafton när som helst sen.

Julstämning idag: ♥♥♥
(skulle varit mer om inte snön smält bort...)


Tjejer, vi får ta triss nästa helg istället, och P, krya på dig!!
Smu Gnut!
XX

Julbord



Det är gnistervitt och iskallt ute, och så fantastiskt vackert!
Mina båda J är ute och åker pulka och egentligen skulle jag vilja vara där och göra dom sällskap, men jag ska fixa ungarnas finkläder tills ikväll och försöka städa lite.

I kväll är det dags för familjens årliga julbord. Det är en tradition vi har haft ganska många år i min familj. Det blir ju bara svårare att samla hela familjen under juldagarna för varje år som går eftersom vi bara blir fler och fler, och då tar mamma och pappa med oss ut och äter istället ett par veckor innan helgerna, och då är alla med!
I år är vi 17 stycken, bara i den närmaste familjen....

P, S och K, triss imorgon?
(P, jag har en flaska badskum åt dig som jag vann på luftgevärsskyttet igår.)

Ha en skön helg alla!
XX

Lussehelg

Idag bjöd jag mina kollegor på riktig julfrukost. Jag dukade upp i vårt fikarum med vörtbröd, julskinka, rödbetssallad och tända ljus så vi hade lika mycket julstämning som ett julkort av Jenny Nyström. Det var jättemysigt och väldigt uppskattat och känns som något vi kan göra en tradition av.
Sen fick vi julkapp av företaget. Någon sitter och väljer med omsorg varje år vad vi ska få, och den personen gör det bra måste jag säga. Tänk att fundera ut något som du ska ge till femhundra pers utan att någon blir missnöjd...

Efter jobbet har jag hunnit med att äta middag hos mor och far, hem och byta kläder, skjutsa lilla J och kompis till friidrotten och skjutit luftgevär med några av kollegorna.
Nu ska jag sjunka djupt ner i soffhörnet och jobba på att hålla mig vaken hela kvällen, det är lussevaka på stan och stora A ska ut med kompisarna.
Jag ska ge honom en kram och förmana honom att hålla sig ifrån allt han vet med sig att mamma skulle rynka på ögonbrynen åt... :-)

Ha en skön Lucia-helg alla!!
XX


Lycka

För inte jättelänge sedan fick jag frågan om jag var lycklig, och det är ju inte helt lätt att svara på sådär rakt upp och ner... Jag tror inte att någon människa går omkring och är konstant lycklig hela tiden. Eller jo, det finns säkert dom också men då är det förmodligen på kemisk väg eller så har dom hittat ett happy-place som ingen annan har access till...
Jag skulle definitivt säga att jag är en lycklig människa, om jag nu ska placera mig i ett fack på lycklig-skalan, för jag har gott om små moments i mitt liv då jag är genuint lycklig.
Det här är ett, när jag sitter vid datorn med glitter i håret och mjöl på tröjan och det luktar lussekatter i hela huset.



Men det är ingen konstant känsla, och inte ens människor som har alla förutsättningarna att ha världens bästa liv föds med lyckogaranti, man måste jobba på det.
Hela tiden.

Nu ska jag gå och packa in bullarna i frysen och sen ska jag gå och lägga mig, för imorgon är det Fredag, en dag då förutsättningarna för många happy-moments är som störst. :-)

Smu Gnut älskade vänner!
XX


Funderingar

När jag ber mina barn göra nånting så brukar det ta ett tag innan dom kommer till skott, och det är förresten inte säkert att det blir gjort över huvud taget.

Jag: "A, ta rätt på dina jumpakläder!"
A: "...jaaaa.... jag ska......."
Jag: J, gör dina läxor nu på en gång!"
J: ...mmm... snaaaart....
Jag: Lilla J, Gå och borsta tänderna!"
Lilla J: ...men mamma, inte reeeeedan....!"


Och jag vet redan när jag ropar ut mina kommandon att det inte kommer att bli gjort i brådrasket, det jag ber dom om....
Men, så ber jag mellan-J:
"Kan du skriva en önskelista så jag vet vad du önskar dig i julklapp?"
Och jag tror banne mig inte det var fråga om sekunder en gång innan han satt vid köksbordet och präntade ner sin lista.

Barn har även något som kallas selektiv informationsmottagning.
Om jag säger så här till ungarna innan jag går till jobbet på morgonen:
"Idag vill jag att ni kommer hem klockan fyra för vi ska åka bort efter middagen"
...så hade jag lika gärna kunnat säga det på grekiska, den sortens information fastnar liksom inte.
Men om alla tre lever rövare och hojtar och väsnas, och jag står nere i hallen och viskar:
"Ikväll äter vi pizza till middag och sen ska ni få extra månadspeng..."
så lovar jag att dom inte har missat en stavelse av vad jag sagt!

*

Jag och lilla J hade tänkt baka lussekatter idag men jag orkade inte. Tog en fika med S istället när hennes R var på scouterna. Vi tar bullbaket på Torsdag istället, för sen är det helg och ganska fullt upp både Lördag och Söndag.
Jag skulle behöva klämma in lite julklappshandling också på schemat, helst före jul....

Men vet ni, trots att det som vanligt är för lite av det mesta just nu, för lite tid, för lite pengar, för lite nybakat i frysen och alldeles för lite hångel, så har jag massor av julstämning!
Jag skulle vilja säga att den ligger på en stadig  ♥♥♥♥ !

Sov gott kära vänner!
XX

Vit lögn eller inte?

Idag när jag kommer hem från jobbet så är det en ganska liten och rätt spak mellan-J som möter mig i dörren med orden;
"Vi måste prata mamma!"
Och det är inte utan att jag blir lite rädd när han säger så där, man undrar ju vad han har råkat ut för??
"Vi går in på mitt rum" säger han tyst.
"Jooo, förstår du.... när vi skulle gå till slöjden idag.... så glömde jag liksom det.... jag råååkade bara glömma.... så jag gick typ heeem då.... fast vi hade slöjd.... liksom...."
Och när det kommer tårar i ögonen på honom vid tanken på att hans fröken kan tro att han har skolkat, då blir jag lite rörd och vet inte om jag ska bli full i skratt eller bara ha medlidande med en liten förvirrad tolvåring...

Medlidandet tar överhanden och jag säger;
"Vi skriver en lapp till fröken och säger att du mådde dåligt och gick hem, och så skriver jag att både du och jag glömde bort att säga till!"

Så.
Nu kommer jag att ljuga för J´s fröken, jag har talat om för J att jag kommer ljuga för hans fröken och jag har hjälpt honom ur en situation som han själv var klumpig nog att hamna i och egentligen själv borde lösa.
Jag har känt mig lite som en dålig mamma i eftermiddag....

Men.
Så tänker jag så här också;
Om J gör bort sig och hamnar i en situation som i hans ögon är lite skrämmande, och hans första reaktion är att be sin mamma om hjälp istället för att slingra sig ur den med bortförklaringar, då känns det som att det kan vara värt en vit lögn för att visa att jag ställer upp för honom och alltid kommer att göra det.
Så är det förhoppningsvis mig han vänder sig till i fortsättningen när han gör bort sig också.


(Och så har jag tänkt så här, att om jag råååkar stämpla ut mig från jobbet vid lunch imorgon och går hem, för att jag har glömt bort att jag jobbar till fyra.... undrar om min mamma ringer och ljuger för min chef då...? :-D)


Andra advent...

...höll ju på att glömma...
Måste ju tända andra ljuset även här.



Jag har inte varit på jobbet sen i Tisdags, och jag skulle väl helst stanna hemma imorgon också.
Tio arbetsdagar kvar innan jag tar jullov, och jag längtar och räknar ner.

Smu Gnut alla!
XX

Tjugofemtonårig Tant-Tonåring

Konstaterade i Fredags att det hade varit roligt att gå ut på krogen men att ekonomin inte tillät det och så var jag för trött.
(Tantvarning!)
Ställde klockan på åtta i Lördags morse för att hinna upp och baka innan melodikrysset.
(ja, jag hör hur det låter... taaaant!!)
Tog en lång promenad i skogen med M och liten vovve och pratade om tonåringar, jobb och ålder. Och plockade lingonris.
(om inte tantvarning så i alla fall väääldigt vuxet)

Det är inte det att jag har något emot ovanstående, tvärtom. Jag tycker om att baka och älskar att bjuda på nybakade bullar, och M är en bra kompis som det är jätteskönt att prata med.
Och jag är vuxen, inte någon slags inbillad förvuxen ungdom som världen är så sorgligt full av idag.

Men bara för att neutralisera mig själv en aning så traskade jag hem till K´s PJ igår kväll och drack öl, tjuvrökte och spelade guitarhero. Tack för det kära människor, det var precis vad jag behövde!


\m/



Finns det över huvut taget några riktiga män kvar, så tror jag det här är en av dom...

Lugnet efter stormen



Jag hämtade lilla J och hennes kompis vid 13-tiden idag för att sen åka hem och dra igång med lite julbak. Mycket kakor blev det, och rätt mycket mjöl överallt, men det var fantastiskt juligt och trivsamt också.

Nu är det bara jag hemma, ungarna är hos sin pappa i helgen, och jag ska inte göra onödigt mycket dom timmar som är kvar av det här dygnet.
Egentligen är det en sån där kväll när det hade kännts rätt bra att sitta på krogen och svepa cider och ha tequila-race, men jag är förnuftig nog att spara mina slantar istället, och imorgon kommer jag att vara hemskt tacksam över det.
(tantvarning eller vuxenpoäng...?)

Sov gott och ha en skön helg!

1 månad


VAB

Lilla J är sjuk så idag har vi varit hemma, hon och jag.
Vi kommer att vara hemma imorgon också, och eftersom jag är ledig på Fredag så har jag jobbat klart för den här veckan.  :-)
Hon är ganska ordentligt hängig, men inte värre än att det fortfarande smakar rätt bra med glass, så jag har passat på att greja lite här hemma medan hon har legat på soffan och tittat på film och ätit daimstrutar...
Och det är så sköööönt; dom här dagarna behöver verkligen jag också!

Nu ikväll har jag och mellan-J varit på årsmöte med brukarrådet på ungarnas skola. Han är ordförande i elevrådet och jag blev vald till ordförande i brukarrådet, och det kan vi väl ta som ett litet bevis på att han fick tycker-om-att-prata-när-alla-lyssnar-genen ifrån mig... :-)
Det är en bra skola med bra lärare, och både barnen, personalen och skolan förtjänar lite engagemang från oss föräldrar.
På väg hem suckade sonen över att en hel timma av hans liv hade gått till spillo när han var tvungen att sitta i skolan en Onsdagkväll, och jag fick försöka förklara för honom att han ska ta vara på sina demokratiska rättigheter.
"Morsan, du pratar som om du vore hundra år.... och fröken eller nåt..."
(jag känner mig ibland som hundra år.... och en gammal fröken....)

Imorgon ska jag passa på att åka till soptippen med lite gammalt skräp som har legat hur länge som helst. S kommer och hjälper mig och jag ska bjuda henne på födelsedagslunch som tack för hjälpen.


P&K


Minnen & Mys

Det är den heligaste timman på dygnet just nu, Simpsons på tv, och jag som aldrig har fattat det roliga med den serien får en stund till här för mig själv istället.

Vi har ätit en riktig mysmiddag, soppa, varm choklad och ostmackor, och ungarna sa att det kändes lite som sportlovsresa, ni vet när det är sådär frostkallt ute. Mellan-J  får associationer av nästan allt, och att ostmackor och varm o´boy tar med en till en pulkabacke bortom Memory Lane är ju inte så konstigt, den kopplingen kan väl dom flesta göra.
Men så fort vi tänder ljus vid matbordet så poppar det upp ett minne i hans huvud, (barndomnsminnen säger han och det är ganska sött när man är tolv... :-)...) och så vill han att jag ska berätta om något som hände när han var liten.
Om vi är hos mina föräldrar så brukar han vilja att morfar berättar om när han var barn, "Morfar berätta om när du brände ner den där ladan och blev jagad av polisen..."
Och morfar ler och berättar... :-)
Det är härligt med minnen, och man ska aldrig sluta fylla på banken med nya positiva upplevelser.
Och enligt mig så är julen ett fantastiskt bra tillfälle att skaffa sig nya minnen!



Smu Gnut!
XX

Lite av varje

Om jag ställer mig ute nu och tittar upp i luften så blir jag förmodligen yr i huvet,
och om jag står kvar så en stund så kommer jag snart att vara genomsur.
Snöflingor stora som knytnävar yr omkring överallt och ger på avstånd lite skön vinterkänsla, men jag vill inte gärna vistas ute i det.

*

Jag vann en tavla i konstlotteriet på mitt företag idag.
Jag var nummer 18 av 33 att välja, så mitt förstahandsval (en jättefin Madeleine Pyk) fanns såklart inte kvar när det blev min tur att välja, men jag är mer än nöjd i alla fall!

 

Den är inte så stor, kanske 25 X 20 cm, men så fin! Jag tror det är Kristina Gustavsson som har målat den,
ska ta reda på det.

*

Ryckta fraser ut ett av den sista veckans terapisamtal:

Han:  ...och vi har inget gemensamt, vet inte varför vi är ihop....
Jag:   Kanske ni inte har jobbat tillräckligt på att hitta gemensamma inrtessen?
Han:  Vad skulle det vara? Jag kan inte komma på nåt.... Nä, jag vill nog inte....
Jag:   Nehej, men är det henne du vill vara tillsammans med då?
Han:  Vet inte. Tror inte det. Nej, det är väl inte det...
Jag:   Nej, men då vet du ju det.... då får du väl prata med henne.
Han:  Nej, fan heller, då blir hon förbannad och gör slut!


Och då tänker jag för mig själv:
MEN KOM FÖR FAN INTE TILL MIG OCH GNÄLL OM DU VET VAD SOM ÄR FEL MEN INTE VILL GÖRA NÅGOT ÅT DET!!!!

Jag ska börja ta betalt för alla goda råd tror jag,
och dubbel taxa om dom inte gör som jag säger,
så kanske jag slipper rycka in som amatörterapeut sen!

*

På Fredag är jag ledig och då ska lilla J ta med sig en kompis hem efter skolan och dom ska baka pepparkakor och lussekatter. Pepparkaksdegen gjorde jag igår, och den innehåller en redig skvätt konjak, så det kan bli riktigt intressant... :-D

Nu ska jag gå och ta på mig mina röda mysbyxor och kolla julkalendern med lilla J medans maten puttrar på spisen, det verkade vara en fullständigt värdelös julkalender i år men vi ska ge den en chans några avsnitt till.

So Long

...


...

Dock göras mig dagarna långa
ibland i min gröna berså.
Är jag en av de mycket för många
eller en av de mycket för få?

Jag också, skulle man tycka,
kunde väl finna en bro
som leder, om inte till lycka,
så bara till vardagsro...

N. Ferlin

RSS 2.0